ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Vsak izmed nas ima svojo zgodbo iz otroštva. Nekdo je dobil premalo ljubezni, nekoga so starši dušili s svojo pretirano pozornostjo, spet drugje je bilo prisotno nasilje, alkohol, pomanjkanje, odtujenost.

Malokdo lahko reče, da mu čez življenje ni nečesa manjkalo. In potem odrastemo in se zaljubimo. Zdi se nam, da je ta človek za nas rešitev, da smo končno našli nekoga, ki nam bo zapolnil praznino v srcu in res se na začetku zdi tako.

Zaljubljenost nam obljublja vse in še več in vsem bližnjim povemo- ta človek je enkraten, pravi zame, čisto drugačen od našega očeta/mame (saj veste tisto freudovsko- v vsakem ljubezenskem partnerju iščemo svojega očeta ali mamo).

In smo srečni. Za nekaj časa.

Po nekaj medenih letih (včasih celo prej) pa se začne: obtoževanje, nezadovoljstvo, nemir. Kar naenkrat ugotovimo, da nas ta naš partner, ki smo se mu čisto predali, mu dali svoje srce in svoje vse, lahko najbolj prizadane.

In kar je še hujše, večkrat nas celo najbolj prizadane ravno na področju, na katerem smo že bili ranjeni.

Na začetku zanikamo, ampak počasi ugotoavljamo, da nam ta človek ne more dati ravno tistega, kar bi si najbolj želeli, in postanemo jezni. Nato žalostni, ker nič ne deluje, obupujemo.

No kaj je torej s to freudovsko miselnostjo? Ni ravno tako, ampak en delček drži- najdemo si točno takega človeka, ki nam bo “pomagal” v najinem partnerstvu ustvariti zelo podobna občutja, ki so v nas prevladovala v družini.

Če smo se vedno počutili zapostavljene- bomo to spet doživeli ob partnerju, če smo si želeli čustvene topline- bomo ponovno ustvarili hladen odnos, če je bilo prisotno veliko jeze in nasilja – bomo mi ali partner spet nasilni….

Joj, začaran krog!

Ja, res je tako… vendar obstajajo rešitve:

  1. lahko se s partnerjem razidemo in rečemo- itak nisi bil pravi (samo kaj, ko potem ugotavljamo, da se nam isto ponovi z naslednjim “pravim” partnerjem),
  2. lahko vztrajamo v razmerju in se kregamo in obtožujemo….ampak to le še poslabša stanje
  3. lahko pa se začnemo zavedati, da je to tudi naš življenjski problem in se vprašati kaj je v bistvu to, kar vedno pogrešam v zvezah, kaj mi ne morejo dati?

PRAVA REŠITEV JE ZAVEDANJE.

Ko se zaveš, kaj si s seboj prinesel v zvezo in da nisi srečen, zato, ker ti starši niso bili sposobni nekaj dati, zdajšnji partner pa to samo prebuja v tebi, sprejmeš ODGOVORNOST.

IN PRIČNEŠ SEBI DAJATI TO, KAR TI MANJKA.

Če ti manjka toplina- bodi do sebe in do drugih najbolj topel človek, če ti manjka umirjenost, sebi in drugim dajaj veliko umirjenosti, če se počutiš zapostavljeno/-ega, vsem dajaj veliko svoje pozitivne pozornosti in nežnosti.

In ne beži stran, v druge veze, ker dokler problema ne rešiš- je v tebi. In če ga ne moreš rešiti s svojimi starši, ga tudi sam s partnerjem težko- razen v terapiji. Ampak najprej lahko narediš to, da daš sebi, kar ti manjka.

TAKO SPET LAHKO NAJDEŠ SREČO.

Comments are closed.