ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Ali obstaja človek, ki ni odvisen od ničesar?

Odvisnost, naša vsakdanja. Skoraj vsakdo jo ima. Nekateri so zasvojeni z alkoholom, drugi s cigaretami, kavo, travo, tretji s heroinom, kokainom in drugimi trdimi drogami. Potem so “čokoholiki”, zasvojeni s čokolado (med katere spadam tudi sama), pa odvisni od interneta, televizije, tračev, vedeževanja, kockanja, nakupovanja, fitnesa.

Poznamo tudi ljudi, ki so zasvojeni z odnosi in ne prenesejo, da ne bi bili v partnerski zvezi, tiste, ki so zasvojeni s pornografijo, spolnostjo, in še kaj bi se našlo.

Odvisnost. Zakaj pademo vanjo? Najprej se seveda ne zavedamo, ponavadi nas nekdo od bližnjih opozori, da preveč časa namenjamo določeni stvari, ali pa se nam začne denarnica sumljivo tanjšati. Nekateri zelo zabredejo v dolgove zaradi svojih odvisnosti, drugi zanemarjajo odnose, službo, obveznosti zaradi nje. Odvisno je od človeka kako hitro ter ali se bo sploh osvobodil svoje odvisnosti.

Pri okrevanju od vsake odvisnosti potekajo naslednje faze: zanikanje, da smo odvisni, težko soočenje, odločitev za spremembo, (abstinenčna) kriza z možnostjo večkratnega povratka, počasen napredek do delne ali popolne abstinence ali pa povratek.

Poznamo veliko različnih metod zdravljenja odvisnosti. Nekatere zahtevajo popolno vzdržnost, druge gredo po poti postopnega zmanjševanja do socialno sprejemljive meje. Največje uspešnosti pa na žalost nimajo ne ene ne druge, temveč tiste, ki namesto prejšnje odvisnosti ponudijo svojim klientom socialno sprejemljivejšo obliko odvisnosti.

Taka je bila na primer slavna Rugljeva metoda zdravljenja alkoholiizma, poenostavljeno rečeno so morali njegovi pacienti zamenjati alkohol za vsakodnevni tek, udeležbo na maratonih in izobraževanje. Malo pretirano ukvarjanje s športom, če mene vprašate, je to ponovno oblika odvisnosti, morda z namenom, da odvisni ne bi toliko razmišljal o alkoholu, temveč da bi se osredotočil na druge cilje.

Podobno je z zdravljenjem odvisnosti od heroina s pomočjo metadona – ljudje postanejo odvisni od metadona, ki ima tudi veliko stranskih učinkov.

Torej moj nasvet v praksi – pomembno je, da ojačate svojo voljo, občutek moči nad svojim življenjem in okrepite samozavest. Najlažje in najhitreje pa je v prvem koraku, ko še niste tako osebnostno močni, da najprej poskušajte svojo odvisnost zamenjati z drugo odvisnostjo, ki ne bo tako uničujoča za vaše odnose, delo in seveda denarnico.

Na primer odvisnost od kockanja, z odvisnostjo igranja računalniških igric, odvisnost od vedeževanja z odvisnostjo od vsakodnevnega branja horoskopa, odvisnost od kave z odvisnostjo od zelenega čaja, ipd.

V kolikor pa so odvisnosti take, da sebe nimate več v oblasti in vam odvisnost vlada, pa se nujno obrnite na strokovnjaka, zdravnika, terapevta. Šele terapija vam lahko pomaga odkriti prave vzroke zakaj potrebujete odvisnost in jih odpraviti.

Veliko uspeha v premagovanju svojih demonov in ponovnim vzpostavljanjem notranjega občutka moči vam želim!

Comments are closed.