ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

To je bilo prvo vprašanje, ki sem ga dobil, ko sem odprl svoje podjetje.

“Koliko je tvoja ura dela?”

“Kaj pa jaz vem, bom pogledal, koliko računajo ostali” je bil moj odgovor.

In tako sem si, brez pretiranega razmišljanja, ustvaril urno postavko. Svojemu času sem dal vrednost: Moja ura stane 32 eur plus DDV.

32 eur neto plačana delovna ura je cca. 6x več kot ura povprečnega zaposlenega v Sloveniji. Zveni veliko, a ne?

Pa je povsem nesmiselno premalo!

 

Za koliko prodajate vaš čas?

Vsi, ki hodite v službo ali ste plačani na uro, prodajate svoj čas. Koliko stane ena ura vašega življenja? 5 eur? 8 eur? Morda 10 ali več?

Kako se počutite, ko pridete domov iz službe, vedoč da ste “zapravili” 8 ur, ki jih ne boste nikoli več dobili nazaj. Teh ur ni več! Minile so… Vaše življenje je za 8 ur krajše.

V zameno za teh 8 ur boste prejeli denar, nekje med 40 in 70 euri.

Ste zadovoljni?

Morda se sliši dramatično, a prestavite se v čas, ko boste imeli 70 let. Boste takrat še vedno z veseljem razdajali svoj čas?

Kaj bi pri 70. letih počeli raje?

  • sedeli v prostoru, gledali skozi okno in čakali, da mine 8 ur, da se lahko odpravite domov in za to prejeli 55 eur, ali
  • preživeli teh 8 ur v krogu najbližjih, v domačem okolju in se imeli lepo

Jaz vsekakor izberem drugo opcijo. Kadarkoli!

Kaj pa vi?

Dejstvo je, da ne boste živeli večno. Nekega dne boste umrli. Če bi dan pred tem imeli možnost dobiti karkoli bi si želeli, kaj bi izbrali?

  • ves denar, ki bi ga zaslužili v zadnjih 40 letih, ali
  • še 40 let življenja?

Se vam urna postavka 32 eur še vedno zdi veliko?

 

Cenite svoj čas, saj je iz njega narejeno življenje!

Noben denar ali avto, hiša ali jahta vam dan pred smrtjo ne pomenijo ničesar. Vse kar šteje je preostali čas – čas, katerega danes s tako lahkoto zapravljate!

Svoje življenje prodajate za nekaj pičlih eurov na uro. Ali ste normalni?

Ali ne bi raje preživeli vašo vsako uro v družbi družine in najbližjih ali pa se ukvrjali s stvarmi, ki vas veselijo, v katerih zares uživate?

Saj verjetno bi, pa morate biti v službi, a ne?

Pa se vam res splača hoditi v službo?

Ali ste morda kdaj videli ljudi, ki ob 9.30 dopoldne sedijo na kolesu z nasmeškom na licu, ko se peljejo na izlet? Ali pa ste morda kdaj preslišali koga, ki je v telefonskem pogovoru omenil, da pride z jadranja v torek ali sredo?

Ja, nekateri res lahko… Zakaj pa vi ne morete?

Verjetno zato, ker morate hoditi v službo, saj drugače ne boste dobili plače.

Pa smo spet tam – med 5 in 8 euri na uro.

Preden se boste zavedeli bo minilo 10, 20 ali celo 30 let. Vi se boste postarali, otroci bodo odrasli in odšli od doma, videvali se boste samo še vsako drugo nedeljo na kosilu.

“Kdaj je pa ta čas minil?” se boste vprašali. Takrat vam bo žal za vsako minuto, ki ste jo presedeli v službi, ko bi lahko bili doma in gledali kako vaš otrok odrašča. Vse to za 5 eur na uro…

 


Odprite oči, življenje je vaše!

Nihče vas ne sili prodajati vaš čas po 5 ali 8 eur na uro. Vi sami ste si to izbrali! In potem jamrate, da imate prenizko plačo… Kdo vam je kriv?

Zakaj bi sploh prodajali čas na ure? Mar ni bolje, da ste plačani tudi takrat, ko ne delate?

Huu, to pa je misel – biti plačan tudi takrat, ko ne delaš…

Si lahko predstavljate? Zjutraj se zbudite, preverite bančni račun in ugotovite, da ste med spanjem zaslužili 50 eur.

Zveni prelepo, da bi bilo lahko res.

Pa je lahko res.

Vaš šef oz. lastnk podjetja v katerem ste zaposleni, se vsako jutro zbudi vedoč, da je vrednost podjetja od včeraj zrasla. In s tem tudi njegov zaslužek.

Ste se tudi vi že kdaj zbudili s takim občutkom?

Nehajte prodajati čas na ure in začnite služiti od vrednosti, ki jo lahko ponudite trgu! Verjetno se niti ne zavedata, kaj vse znate… Prepričan sem, da znate veliko stvari, za katere bi vam marsikdo plačal, da jih naredite.

Razmislite, kaj vse znate in bi lahko naredili, da bi ljudem omilili ali odpravili težave, s katerimi se vsakodnevno srečujejo? Poglejte malo naokoli… o čem ljudje tarnajo, kaj jih moti, česa ne znajo sami rešiti?

Primer iz prakse: Polaganje ploščic v kopalnici

Če niste ravno iz tega poklica, ali bi se tega lotili sami? V 99% primerih je odgovor ne. Torej boste nekomu plačali, da to stori namesto vas. Lahko se dogovorite za plačilo na uro ali pa “na ključ”. Kaj vam bolj odgovarja?

Z vašega stališča je bolje izbrati “na ključ”, saj se bo tako izvalalec potrudil in delo končal v najkrašem možnem času. Seveda morate paziti na kvaliteto izdelave.

Če izberete plačilo na uro, se bo izvajalec pri vam mudil cel teden ali še več in nabiral ure.

Če izvajalec ve kaj dela, bo vedno izbral “na ključ”. Zakaj?

Ker ve, da bo za podobno plačilo porabil precej manj časa, kot bi ga sicer, če bi bil plačan na uro. Ta pridobljeni čas pa bo lahko prodal naprej drugje.

Enako lahko storite tudi vi. Najdite kaj so vaše prednosti, v čem ste dobri, kaj znate in to ponudite svetu.

Na začetku si lahko izberete tudi urno postavko, saj ne veste, koliko časa boste za opravilo dejansko porabili. Kasneje, ko boste imeli boljši občutek, koliko časa vam določeno delo vzame, boste lahko postavili ceno “na ključ” in opravili storitev v 2x ali 3x krajšem času. In tako lepo zaslužili.

Pravo odkritje pa bo, ko boste ugotovili, da lahko določeno znanje, ki ga imate, zapakirate kot samostojen produkt in ga prodajate.

Takrat se boste zjutraj zbudili nasmejani. Vedeli boste, da imate postavljen sistem, ki prodaja vaš izdelek vseh 24 ur v dnevu, vse dni v letu. Tudi medtem, ko vi spite ali pa se igrate z otrokom.

Za koliko že prodajate uro vašega življenja?

Comments are closed.