ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Kako do več prostega časa

Zakaj lahko nekateri preživljajo dopoldneve na kavicah s prijatelji ali na sprehodih, medtem ko večina ljudi sedi v pisarnah in čaka na konec delovnika?

Ideja ni nova, je pa radikalna – avtomatizirajte ponavljajoča se opravila.

Vsako opravilo opravljeno dvakrat je enkrat preveč!

Ko sem za stranko naredil program za vodenje poslovanja, je bila ena od zahtev tudi izdelava dnevnih, tedenskih in mesečnih poročil poslovanja. Dokler je bilo strank malo, sem poročila delal na roke in za vsako poročilo porabil največ 2 minuti.

Kmalu sem dnevno potreboval uro, dve ali več, da sem naredil vsa poročila. Vsak dan sem delal eno in isto – klikni tukaj, kopiraj tole, sortiraj po velikosti, shrani, odpri še enkrat, sortiraj po nazivu, itd.

Kmalu sem uvidel, da tako ne gre več. Iskal sem rešitev, ki bi opravila delo namesto mene. Težava je bila, ker je sem za vsako poročilo potreboval Excel, Word, spletni brskalnik Explorer, izdeloval sem imenike in prenašal datoteke. Veliko klikanja in tipkanja.

Za vsako poročilo sem potreboval drugačne korake. Še več, nekateri koraki so bili odvisni od rezultata prejšnjega koraka. Skratka, komplicirano….

Danes je strank več kot 250, izdelava poročil pa vzame med štiri in pet ur vsak dan. Poročila se izdelujejo avtomatično, med polnočjo in 5 uro zjutraj, vodstvo pa jih zjutraj dobi v elektronski predal. Vse poteka avtomatično.

Jaz sem pridobil 3 ure prostega časa vsak dan, stranka pa je zadovoljna, ker so vsa poročila narejena pravilno in pravočasno.

Rešitev je bila avtomatizacija ponavljajočega se računalniškega opravila. Kar sem prej delal na roke, sedaj počne računalnik namesto mene. Hitreje in brez napak. Brez odmora za malico.

Katera dela opravljate vsak dan, teden ali mesec, ki jih lahko razdrobite v posamezne korake? Ne zanemarite tudi najmanjša opravila! Vsako opravilo, v ki ga lahko avtomatizirate pomeni več časa za vas!

Vsa taka opravila avtomatizirajte!

Vaše življenje je narejeno iz časa, zato ga ne zapravljajte z opravljanjem ponavljajočih se opravil. Raje jih avtomatizirajte, prosti čas pa porabite zase!

Comments are closed.