ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Prazniki v nas zbudijo zelo močne občutke. Pripravljamo praznovanja v družinskem, prijateljskem krogu, se družimo. Srečno zaljubljeni in vezani se veselijo posebnih trenutkov z ljubjenimi, pri osamljenih pa se lahko pojavi praznična depresija. Včasih so depresivni celo če so obkroženi z ljudmi.
Depresija je pojem, ki se dandanes prepogosto uporablja, celo za apatičnost ali za žalost, ki je na primer ob izgubi normalno čutenje. Kako ločiti med zgolj depresivnim razpoloženjem ter motnjo?

Depresivnost, ki ni bolezenska, je lahko povezana z obdobjem odraščanja, z izgubo ljubljene osebe, ali celo s prazničnim časom, ko samota lahko postane bolj izrazita, ko se nam zdi, da so vsi srečni, razen nas samih.

Depresivno občutje lahko izvira iz občutka, da naše življenje ni tako, kot smo si predstavljali, v nas je občutek praznine, kot bi nam nekaj manjkalo. Težave se pojavijo zaradi ponavljajočega se cikla negativnega razmišljanja in samopomilovanja. V tem primeru nam pomaga, če napišemo svoja pričakovanja od življenja, naše predstave o tem, kakšno naj bi bilo naše trenutno življenje. Poskušamo biti čimbolj specifični in opredeliti vsako področje posebej- kaj pričakujemo od službe, partnerstva, zdravja, od vsakega življenjskega področja posebej. Nato pa spremenimo stvari, ki jih lahko spremenimo in sprejmimo stvari, ki jih ne moremo. Praznični dnevi so kot nalašč za to, da si vzamemo nekaj časa zase in za svojo osebnostno rast.

Depresija pa je čustvena motnja, pri kateri je večino časa prisotno depresivno razpoloženje, izguba interesov oz. zadovoljstva, pomembna izguba ali pridobivanje teže, nespečnost ali pretirano spanje, utrujenost, razdražljivost, občutja nevrednosti ali pretirane krivde, občutja pogoste misli o smrti in/ali o samomoru. Prisotnih je vsaj 5 navedenih simptomov in bistveno zmanjšana funkcionalnost v vsakdanjem življenju, celo do te mere, da človek ne zmore več opravljati osnovnih nalog ali celo vstati s postelje. Takrat potrebuje pomoč terapevta. Če v zgornjih simptomih prepoznate sebe ali znanca, ukrepajte, preden bo prepozno.

Comments are closed.