ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Dolgovi, krediti in škatla čokoladnih piškotov

Vsak dan poslušam o kreditih in dolgovih in iskreno rečeno, dovolj imam tega jamranja. Kredit za avto. Kredit za stanovanje. Kredit za počitnice. Kredit za (vpiši poljubno). Opazite skupni imenovalec? Kredit, kredit, kredit.

Zakaj je danes življenje na kredit nekaj tako samoumevnega?

– Sosed ima nov avto? Seveda ne moremo biti slabši, gremo!
– Joj, super bi bilo it na Kubo za dva tedna.
– Hmm, nova zimska jakna? Seveda jo potrebujem, ne bom menda hodil v lanski celo zimo
– Super, prejela sem plačo… Rabim nove čevlje!
– Videl sem super ugodno ponudbo za avto. Če ga kupim do konca tedna bom prišparal 15%

Se bere znano?

Zakaj tako radi segamo po kreditih in se zadolžujemo, čeprav vemo, da potrebnega denarja nimamo? Kako smo prišli pod mejo 0 eur na našem računu in to sprejemamo kot nekaj povsem normalnega?

Ker so vse prepreke do posojil praktično izginile. Danes lahko posojilo dobite že v eni uri ali celo prej. Samo na banko stopite, poveste da potrebujete X eurov, še podpis ali dva in 20 minut kasneje imate denar na vašem računu. Nobenih ovir ni, ki bi vam preprečevale najem denarnega posojila.

Ljudje smo navajeni in naučeni na potrošništvo. Kaj pojdite v soboto dopoldne v kak večji nakupovalni center in opazili boste družine, ki tam veselo zapravljajo čas in denar. Zakaj? Spet, ker je enostavno. Večji centri imajo trgovino z živili, igrala za otroke, otroške obleke in igrače, poleg je verjetno še menza, kjer se vsi skupaj okrepčajo, na koncu pa zaključijo še s sladico in morda še ogledom kakšnega filma v bližnjem kinematografu.

Seveda, veliko lažje je preživeti dan, če imaš vse kar si želiš na dosegu roke. Še posebej, če je poskrbljeno za zabavo otrok in si lahko starši malo odpočijojo ob kavici ali pivu.

Ker je vse tako priročno, smo se navadili, da na stvari, ki jih želimo ne čakamo, ampak jih dobimo takoj. Potrebuješ nov pulover? Stopi za vogal, tam je trgovina. Si lačen? Greva semle, imajo sendviče. Sladoled? Seveda, tamle naprej je. Kolo, spodaj je trgovina.

Kreditno posojilo je podaljšek potrošniške miselnosti in omogoča takojšnjo zadovoljitev večjih potreb želja. Avto, potovanje, stanovanje, hiša, itd. Za vse to lahko dobite potreben denar takoj. Samo na banko stopite.

Ker smo se navadili, da žejeno dobimo takoj, brez razmišljanja o posledicah, so krediti in dolgovi zares priročno orodje. Pa kaj, saj nismo edini, ki smo v minusu.

A ste normalni?!?

Koliko vas krediti in posojila v resnici stanejo?

Vsak dolg, ki si ga nakopljete nosi dve ceni:

1) Ceno v denarju, ki ga morate vrniti, skupaj z obrestmi
2) Ceno v času, ki je potreben, da isposojeni denar in obresti zaslužite

Velika večina se druge cene dolga (časa) sploh ne zaveda, oz. ga namenoma ignorira. Vendarle je ravno cena časa tista, ki vam po takojšnji zadovoljitvi želja še dolge mesece in leta greni življenje.

Poglejmo na primeru:

Jože je kupil novo avto v vrednosti 10.000 eurov. Je redno zaposlen in prejema 1000 eurov neto plače mesečno. V tem primeru izpustimo najem kredita, ker bo rezultat že tako prehud, s kreditom pa bi bil še veliko hujši.

Koliko ga novi avto dejansko stane? Več, kot si Jože misli in želi!

Če prejema 1000 eur mesečno neto, pomeni da je plačan cca. 5.6 eur / uro (1000 eur / 176 ur/mesečno). Da bi Jože v popolnosti odplačal avto, bo moral delati 1785 ur ali cca. 10 mesecev.

Povedano drugače, novi avto je Jožeta stal 10 mesecev življenja!

Teh 10 mesecev bo Jože delal samo za odplačilo avta. Nobenega denarja ne bo prinesel domov, nič ne bo prišparal in na mizo ne bo dal niti drobtinice kruha. 10 mesecev ne bo videl odraščati svojih otrok.

Ker mora Jože tudi živeti, bo odplačevanju avta namenil le 25% denarja. To pomeni odplačevalno dobo 40 mesecev ali približno 3.3 leta. Pod pogojem, da v tem času ne bo najel nobenega novega kredita ali kupil ničesar večjega (počitnice, kolo za otroka, šola, …).

Za novi avto bo naš fiktivni Jože odštel 10.000 eurov iz lastne denarnice in porabil 3 leta svojega življenja da povrne denar nazaj. Če bi za teh 10.000 eurov najel kredit, bi ga odplačeval še dlje. Naj vas vprašam, je bil nakup novega avta pametna odločitev?

In ker bo Jože mesečno odplačeval “samo” 250 eurov, si morda lahko privoščijo še počitnice v vrednosti 3000 eurov, ki jih bodo odplačali postopoma v naslednjih mesecih (ali letih). Izračun dejanskih stroškov lahko naredite sami.

Nauk te zgodbe je, da vsak dolg nosi dvojno ceno. Denar, ki ga morate vrniti in čas, ki ga potrebujete, da ta denar zaslužite. Naslednjič, ko vas bo prijelo, da bi kupili novo jakno se najprej vprašajete, koliko ur boste morali presedeti v službi, da boste lahko jakno odplačali. Verjetno vas bo potem želja po nakupu minila.

Če boste cenili svoj čas več kot stvari, ki jih želite, se bo slej kot prej to poznalo tudi na vašem računu
. Živeli pa zato ne boste nič slabše.

In kaj ima škatla čokoladnih piškotov opraviti z dolgovi in krediti? Preberite v naslednjem članku.

Comments are closed.