ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Znano je, da novopečene mame malo spijo. Veliko je odvisno od dojenčka, njegove narave, njegovega zdravja, veliko pa lahko vplivamo tudi mame same.

V prvih dveh mesecih bolj sledimo ritmu dojenčka in se mu prilagajamo. Mu damo jesti, ko joka, ga previjemo, ga pustimo spati, razen če spi predolgo, ga zbudimo (vsaj vsake 4 ure naj bi jedel). V prvem obdobju je dobro, da mama tudi čez dan gre spat skupaj z dojenčkom, da je spočita, saj je od psiho-fizičnega počutja mame odvisna količina njenega mleka in tudi posredno počutje otroka, ki čuti razdraženost in utrujenost mame.

Otroci tudi kasneje zelo različno veliko spijo. Nekateri že od začetka spijo veliko čez dan in čez noč in se vmes zbudijo samo toliko, da se najedo in da jih previjemo, potem pa so budni le malo časa, pa spet zaspijo. Drugi spijo na začetku malo in nato več ali obratno. Velikokrat velja, da ko se ravno navadiš na določen ritem, da ga otrok spremeni. Seveda, da ni dolgčas 😉

Torej, kako uspavati otroka zvečer. Kaj je pomembno?

1. Rutina: Dojenček v prvem obdobju svojega življenja potrebuje predvsem občutek varnosti. Občutek, da bodo zadovoljene njegove potrebe, da je mama ob njem, da je ljubljen in da je njegovo okolje predvidljivo. Čez dan ni nujno, da dojenček spi v posteljici, a naj ima določen prostor za spanje. Zvečer je najboljše, da dojenčka najprej malo podojimo (oz. nahranimo), ga slečemo, okopamo, obrišemo in namažemo z oljem, oblečemo, nato pa ustvarimo ritual, ki naj bo vsak večer enak.  Na primer: crkljanje, zibanje in petje pesmic, poslušanje uspavank ali branje pravljic, nato dojenje v zatemnjeni tihi sobi, dokler otrok ne zaspi. Pomembno je, da ima otrok vsak večer isti ritual, z istim zaporedjem in da mu damo čas, da se pred spanjem umiri. Torej čimbolj mirno vzdušje, prigovarjamo mu z mirnim glasom, nežno pojemo v tihi sobi z malo svetlobe.

2. Zadovoljene osnovne potrebe dojenčka: otrok najhitreje zaspi, ko je čist, previt, sit, umirjen in ima občutek varnosti. Zato je pomembno, da smo po tem, ko otrok zaspi, še nekaj časa ob njem, saj dokler res trdno ne zaspi, še preverja ali smo ob njem. Na začetku otrok še ne zna sam zaspati, vendar če mu bomo dali dovolj varnosti, bo lažje kasneje sam zaspal brez naše pomoči. Dajte mu čas! Ne ozirajte se na prigovarjanje starejših, da bi sedaj pa že mogel znati zaspati sam in podobno, ali se držati knjige, ki pravi ob katerih mesecih bi otrok moral znati to in to. Vsak otrok je drugačen, a če boste potrpežljivi in mu pustili svoj čas, postopoma podaljševali čas, ko je zvečer v svoji posteljici, vi pa blizu njega, se bo nekega dne zgodilo, da bo kar sam zaspal. Bodite potrpežljivi!

3. Umirjenost mame: če na otroka ne boste pritiskali in se počutili obremenjeni, ker vaš otrok še ne zna nečesa, kar zna sosedov, ali kar bi pri tej staroti že moral znati, boste lahko res sprejeli vašega otroka, izhajali iz njega in boste z njim veliko bolj potrpežljivi in ljubeči. Ne pa nestrpni ali živčni, če ni vse tako, kot ste si predstavljali. Pomembno je tudi, da ob otroku poskušate svoje druge skrbi dati na stran in se mu popolnoma posvetite, saj otrok čuti, da ste razdraženi in z mislimi pri drugih opravilih in težje ga boste uspavali. Globoko vdihnite in izdihnite, sprostite ramena in otrok bo začutil vaš mir, sproščeno telo. Vem, da je to včasih težko, vendar vaja dela mojstra.

4. Glasba in pravljice: glasbene igrače, ki pojejo uspavanke, projecirajo na strop sličice, pravljice, ki jih govorite ali berete otroku z nežnim in tihim glasom, delajo čudeže. Predvsem zaradi tega, ker se ob njih tudi mi pomirimo in otrok čuti našo umirjenost sproščenost in nežnost, ter se tako lažje pomiri.

In ne pozabite-otroci še prehitro odraščajo in kmalu si boste želeli nazaj v to obdobje, ko otrok želi biti vedno v vašem naročju.

Comments are closed.