ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Dolgovi, krediti in škatla čokoladnih piškotov – drugi del

V prvem delu sem pisal o ceni denarnih dolgov in kako vsak dolg nosi dvojno ceno: 1) ceno v denarju, ki odide iz vaše denarnice in 2) ceno v času, ki je potreben, da zapravljeni denar povrnete nazaj v denarnico. Ostal mi je še en del – del o škatli čokoladnih piškotov.

Kaj imajo skupnega denarni dolgovi in škatla čokoladnih piškotov?

Oboje nas oropa kvalitete življenja še nekaj mesecev po takojšnji zadovoljitvi. Denar smo dobili takoj, ga porabili in sedaj moramo delati mesece ali leta, da odplačamo ta dolg. Poješ škatlo čokoladnih piškotov in v svoje telo si vnesel toliko sladkorja in masti, da se bo telo zdravilo še dolge mesece po tem, ko je okus slastne čokolade že zdavnaj izginil.

Vsi vemo, da so dolgovi in pretirano uživanje sladkorja škodljivi za nas, a se vseeno odločamo za oboje, kljub dolgotrajnim posledicam. Vse zaradi instantne zadovoljitve želja. Za oboje lahko rečem (dolgovi in čokolada), da sta parazita, ki nam nižata kvaliteto življenja. Dolgovi nas oddaljujejo od družine in prijateljev, nam jemljejo naš dragoceni čas in nas spravljajo v slabo voljo ali/in obup. Čokolada in ostale “dobrote” pa nam mašijo žile, višajo krvni pritisk in povzročajo celo paleto stranskih učinkov (šlaufki okoli pasu in pomarančasta koža sta še najmanjši od težav…).

Zakaj se odločamo za dolgove in čokoladne piškote (ter vse ostale “dobrote”, ki nam božajo brbončice in hkrati zastrupljajo telo), če vemo, da so slabe za nas in nam na dolgi rok krajšajo življenje?

Ker je to v očeh naše družbe normalno in pričakovano. Ker nas tako učijo in ker samo to poznamo. Če je pred desetimi leti nekdo v družbi rekel, da ne bo jedel mesa, smo ga vsi čudno gledali. Če je pred petimi leti nekdo zavrnil alkohol na žuru je bil takoj žigosan za čudaka. Če vidite nekoga teči medtem, ko se vi peljete v službo, kaj si mislite? … Točno tako!

Ker je v očeh družbe normalno, da imaš vsake tri do pet let nov avto, ga seveda imaš. Ker ni primerno, da imaš letos enaka sončna očala kot lani, seveda kupiš nova. Ker ima sošolec iPada, ga moraš imeti seveda tudi ti. Kam to pelje in kje se konča pa vemo vsi…

Potrošniško naravnana mislenost ni nič drugega kot vpliv družbe v kateri živimo. Če napredujem v službi in bom vsak mesec dobil 300 eur več denarja, ali bom svoje stroške obdržal na sedanjem nivoju? Verjetno ne. Ker imam več denarja, ga lahko več tudi zapravim in si privoščim kakšno stvar več kot prej. Samo enkrat se živi, zakaj torej ne? Vse lepo in prav, vse dokler zapravite manj, kot zaslužite.

Ker se hočemo počutiti bogate in ker želimo, da ostali to vidijo in nam to priznajo, gremo čez svoje meje. Privoščimo si več, kot zmoremo plačati. Veliko je takih, ki si privoščijo avto višjega razreda samo zato, da jim bo družba dala občutek bogatstva: “Vau, glej onega, vozi novega (vstavi poljubno znamko avtomobila)”. Čeprav bomo zaradi te odločitve dolge mesece jedli samo špagete in rezance ter komaj shajali iz meseca v mesec, nam je bolj pomembno voziti se v statusni ikoni, katero je družba označila kot bogastvo bolj pomembno, kot imeti čas in svobodno odločanje o tem, kako bomo ta čas porabili.

Tako “zgledamo” bogati, ko v resnici komaj še držimo nos nad gladino. Vsak malo večji val nas zalije in znajdemo se v finančnih škripcih. Iščemo izhod in najbližji in najenostavnejši je… nov kredit! In tako v svoje življene pripeljemo novega parazita, ki nam bo naslednjih N mesecev odžiral denar in s tem kvaliteto življenja.

Tako se lahko vrtimo v krogu obupa, ki pelje samo v eno smer: navzdol.

Enako je z zdravjem. Hitra prehrana in sladice nam dajo občutek takojšnjega užitka, na dolgi rok pa s tako prehrano kopljemo jamo svojemu zdravju. Namesto, da bi bili pri pedesetih zdravi in vitalni, se ukvarjamo z zdravjem in hodimo od zdravnika do zdravnika in bentimo, kako so vsa zdravila draga.

Oboje – denarni dolgovi in škatla čokoladnih piškotov sta samo drugačen naziv za eno: nižja kvaliteto našega življenja. In kako lahko ocenite kvaliteto vašega življenja? Enostavno, vprašajte se, kako preživljate svoj čas.

Čas je gorivo vašega življenja. Ob rojstvu imate poln rezervoar goriva, nato pa z vsako sekundo manj. Koliko goriva vam je še preostalo in kako boste preživeli preostali čas, ki vam je dan? Mogoče v službi, da boste lahko odplačali denarne dolgove za ikone bogatstva, ki ste jih kupili? Mogoče pri zdravnikih, ker ste prevečkrat pogledali v dno kozarca?

Čas je največje bogatstvo, ki ga imate. Nobena še tako draga igrača vam na smrtni postelji ne bo pomenila ničesar. Samo čas boste hoteli nazaj. Čas, ki ste ga preživeli v službi namesto s svojim otrokom, bližnimi in prijatelji, ker ste verjeli v ikone bogatstva, ki vam jih je naložila družba. Se res splača?

Razmišljajte in delajte tako, da boste imeli vse več prostega časa. Denar pride in gre, čas pa samo odhaja.

Tik, tak, tik, tak…

Comments are closed.