ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Vzvodi uspešnih #2 – Ovire vstopa

V prvem delu sem pisal o zapolnjevanju potreb trga kot vzvodu spešnih podjetnikov. Zgrešite tukaj in ves vaš trud bo zaman. Najdite nezapolnjeno potrebo ali željo na trgu in imate boljše možnosti od večine.

Drugi vzvod uspešnih podjetnikov so ovire pri vstopu na trg. Višja ko je ovira vstopa v določen trg, lažje boste uspeli. In obratno, manjši kot je upor vstopa na trg, več bo konkurence, težje bo izstopati in tako uspeti.

Trg, na katerega je enostavno vstopiti je lahek plen. Lahko se ga lotite, vendar vedite, da niste edini, kateremu dišijo niskoviseča jabolka. Večina stremi k lahkemu in hitremu zaslužku, zato so vedno na preži za “lahkimi” posli. Eden takih primerov je posel v mrežnem marketingu. Kupiš začetni paket in že si “v poslu”! Na voljo imaš izdelke, motivacijska srečanja, vse znanje o izdelkih in cel kup ljudi, ki si želijo, da bi ravno ti zgradil največji posel.

Zveni sumljivo enostavno, a ne? Kar prelepo, da bi bilo res.

Seveda je prelepo in seveda ne more trajati. Pustimo podrobnosti kaj in kako, dejstvo pa je, da je moj “posel” v mrežnem marketingu in posel vseh okoli mene propadel zaradi enege samega vzroka: Trg je bil zasičen s ponudbo.

Ker je bil vstop na ta trg res enostaven (potreboval si cca. 5 minut, da si izpolnil pristopno izjavo), ni bilo nobenih ovir. Vsak, ki je imel 5 minut časa se je lahko lotil tega posla. Množice so se in tako zasičile trg. Uničili so potrebo na trgu s preveliko ponudbo. Vrednost ponudbe je strmoglavo padla in hkrati tudi ideje o zaslužkih.

Ste ovca?… Bodite pastir!

Skupni imenovalec zgoraj omenjene polomije je “vsi”.

Ko “vsi” tečejo na isti trg pomeni, da trg nima barikad na vstopu. Težko bo izstopati in biti opažen na takem trgu. Lahko imate najboljši izdelek in ponudbo pa vam nič ne pomaga, če poleg vas enako (ali podobno) prodaja še 100 ali 1000 ostalih. Zbledite. Ni vas! Postanete del množice in nihče vas ne opazi!

Ko se “vsi” in sosedov Janez hvalijo, kako super naložba je nakup nepremičnine, je to jasen znak, da se je pametno umakniti. Beseda “vsi” pomeni, da ni ovir za vstop na trg. “Vsi” pomeni, da bo ponudba prej ali slej zapolnila trg in bo vrednost ponujenega padla. Takoj stran!

Ko sem prodajal idejo lastnega posla pri prej omenjenem MLM podjetju, sem bil samo eden izmed mnogih, ki so to počeli. Kmalu sem naletel na ljudi, ki so za to “super priložnost” že slišali in so mi pred nosom zaloputnili z vrati. Takrat še nisem uvidel, ampak bil sem ovca, ki je z vso močjo tekla v isto smer kot vse ostale ovce. Le tu in tam sem uspel najti “žrtev”, ki je kupila od mene. Nisem pa videl, da obstajajo tudi pastirji. Ti so v miru vodili svoja krdela ovac in pobirali najboljše zaslužke brez večjega napora. Bodite pastir in ne ovca!

Star pregovor pravi: “Ko vsi kopljejo za zlatom, prodajaj krampe in lopate”.

“Vsi” podjetniki niso uspešni, zakaj bi torej sledili množici? Kar je dobro za “vse” ne more biti dobro za vas! Dobro za “vse” pomeni, da ste v zlati sredini – v množici med ovcami. Dvignite pogled in najdite pastirje, to naj bo vaša smer iz množice.

Če se kadarkoli v življenju znajdete na strani večine, naj bo to znak, da se ustavite in odpravite na drugo stran – na stran nasproti množice. Le tako boste lahko dovolj izstopali, da vas bo trg opazil.

Izkoristite vzvod ovire vstopa na trg in se tako ločite od ostalih. Večja ko je ovira za vstop na trg, manj konkurence boste imeli in lažje boste postavili uspešno podjetje.

Bodite kot gverilci – doma na težkem terenu. Vojska sicer ima močnejše orožje, vendar se z njim le s težavo premika po težkem terenu – terenu, kjer ste vi doma. Naj postane težek teren vaša prednost in se tako distancirajte od konkurence. Tudi za seboj ne puščajte enostavne, že prehojene poti. Poskrbite, da vam bo težko slediti!

Tako boste izstopali in postali vidni trgu, ki potrebuje vaš izdelek. Konkurenca pa bo povsem drugje ali v najboljšem primeru daleč zadaj s težko potjo pred seboj.

Comments are closed.