ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

V življenju se večkrat soočamo z različnimi izgubami; konča se naše razmerje z ljubljeno osebo, soočamo se z izgubo prijateljstev, izgubo službe, smrtjo nam drage osebe. Čeprav je intenziteta čustev in trajanje posamezne faze lahko zelo drugačna ob posameznih naštetih primerih, pa so stopnje prebolevanja enake. Poznamo 5 faz: otopelost, jeza, pogajanje, depresija, sprijaznjenje.

Najprej ob izgubi doživimo šok. Kljub temu, da smo se morda miselno nanjo pripravljali, je vseeno sprememba, na katero se včasih ne moremo v celoti pripraviti. Takrat lahko doživimo cel spekter, naval čustev, od krčevitega joka, groze, hude žalosti, jeze s kričanjem… Vendar je to zelo kratkotrajno. Traja največ nekaj dni, Kmalu nastopi faza otopelosti, ko se nam zdi, da se dogodek ni zgodil. Lahko imamo občutek, kot da sanjamo, kot da bi bili rahlo opiti, kot da ne dojamemo kaj se nam je točno zgodilo. Naša zavest in podzavest še nista v celoti dojeli dogodka in lahko se, celo ob težkih dogodkih, kot je smrt bližnje osebe, vmes nekaj časa počutimo dobro. Dokler nas ne dohitijo naslednje faze.

Ponavadi sledi faza jeze, ko se v sebi ali odkrito jezimo na osebo, na svet, nase, vse povprek. Jeza je v tem primeru pozitivno čusto, saj se nam pomaga distancirati od dogodka, osebe, je odraz naše energije, volje, želja po akciji. To obdobje lahko traja zelo dolgo, ponovno odvisno od osebe, dogodka. Lahko traja več mesecev.

Naslednja faza je pogajanje. Ko uvidimo, da ni več odgovora naši jezi, da osebe ni več tam in da z jezo zgolj zastrupljamo sami sebe, se pričnemo  pogajati. Morda, če bi naredil/a to ali to, bi bilo drugače, če se le ne bi pripetilo to ali to, saj bi lahko bil/a drugačna,.. Pričnemo razmišljati ali je še kaj, kar bi lahko naredili dugače, da bi prišli nazaj v prejšnje stanje ali do ljubljene osebe. Poskušamo spremeniti situacijo, dobiti nazaj ljubljeno osebo, priti nazaj v stanje pred izgubo.

Zgornje faze se lahko ponavljajo v primeru, ko imamo ponovno možnost z obnovo zveze in jo nato ponovno, lahko večkrat, a nazadnje dokončno izgubimo.

Pridemo do spoznanja, da je resnično konec in začne se faza depresije. Žalujemo, jokamo, smo ves čas napeti, lahko tudi otopeli, obujamo spomine, ne moremo spati, slabo ali preveč jemo, lahko celo od bolečine in žalosti zbolevamo, poskušamo pozabiti, pa se nam dogodek v polnosti vrača v sanjah, v mislih.  To obdobje je težko, lako tudi polno destrukcije ali samodestrukcije, odvisno od načina soočanja z izgubo, in ponovno lahko zelo dolgotrajno, vendar potrebno, da miselno in čustveno predelamo dogodek, se naučimo pomembne lekcije dogodka in življenja ter izžalujemo izgubo. Potrebno je, saj se na ta način lahko ločimo od osebe, dogodka.

Sedaj lahko zapustimo miselnost, način življenja, ki je bil pred dogodkom in oblikujemo novo realnost. Se sprijaznimo z dogodkom, izgubo in gremo lahko v življenju naprej kot boljša, močnejša oseba.

V primeru, ko si ne damo dovolj časa in ne izžalujemo izgube, pa se nam lahko zgodi, da se kasneje, brez pravega razloga, pojavi depresija ali otopelost, ki je lahko veliko bolj dolgotrajna in jo je povrh vsega še zelo težko premagati, saj ne najdemo pravega vzroka zanjo. Pomembno je, da se zavedamo, da je pomembno iti skozi proces prebolevanja in skozi vse faze.Pri tem pa nam lahko zelo pomagajo prijatelji, osebe, ki jim zaupamo, se z njimi pogovarjamo, pomaga pisanje dnevnika, kreativno izražanje čustev. Pomembno je tudi, da znamo biti tudi sami, vendar da se ne zapremo popolnoma pred svetom.

Zavedajmo se, da bo tudi to minilo in da bo prej ali slej nastopil dan, ko bomo  preboleli izgubo in lahko zaživeli na novo in ponovno nazaj dobili veselje, voljo do življenja.

Comments are closed.