ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Se sprašujete zakaj je v vašem partnerstvu, zakonu postalo vse tako hladno? Spolnost šepa, ni več iskrice, vajin odnos je hladen? Če ste ravno prišli oz obdobja zaljubljenosti, je to normalno. Čez čas se hormoni umirijo, pridemo v obdobje zrele ljubezni, kjer je manj strasti, je bolj mirno. Vendar je problem, če se s tem ne želite pomiriti. Če si za vsako ceno želite nazaj to strast, to vznemirjenje. Lahko je vzrok v naši naravnanosti, da vedno v življenju iščemo vznemirjenost, vznesenost, smo družba čustvenih džankijev, v nasprotju z našimi starši, starimi starši, ki so si želeli le umirjeno življenje. A to je le en del resnice. Zakaj se v naše odnose prikrade hladnost in tam celo ostane? Poglejmo naravo sodobnega moškega in ženske:

Kot omenjeno že v prejšnjem članku, se starši vedno bolj čustveno navezujejo na svoje otroke in jih niso pripravljeni spustiti v svet, kot prejšnje generacije, tako nastajajo mamini sinčki, očetove princeske. Otroci nosimo vsebine svojih staršev, poslušamo o njihovih težavah v zakonu, z njimi rešujemo probleme, ki bi jih morala starša reševati med seboj. Zakaj jih ne rešujeta med seboj? Ker je prenevarno biti ranljiv, resnično odprt in intimen v odnosu, se razgaliti pred partnerjem, da te ne bi prizadel. Poleg tega je v naši kulturi preveč prisoten alkohol, ki otopi moške, da so samo napol prisotni in tako ženska opaža, da je v odnosu sama in se tolaži pri sinu. Oče pa se naveže na hčerko, ki ni tako zahtevna, tečna in naporna, kot njegova žena. Utrujeni smo že od reševanja težav naših staršev in včasih se je tako težko potem ukvarjati še s težavami partnerja in partnerskega odnosa.

Poleg tega sedaj ni obdobje, ko bi bili pri ženskah zaželjeni pravi moški, v starem smislu besede: tisti močni moški, ki so trdna opora družini, ki so močni, ki ne jokajo, ki veliko delajo in prinašajo “kruh” družini, ki opravljajo le moška dela in ki vedo, kje je mesto ženski. Sedaj so v modi drugi “pravi moški”: ki dovoljujejo ženski, da dela kariero, ki znajo kuhati, pospravljati, ki vedo, da se pravi moški tudi kdaj zjoka, ki razumejo čustva ženske in so vedno v stiku s svojo žensko platjo in vedo, kaj partnerka rabi, ne da bi mu morala to sploh povedati. Kar prebrati ji mora iz oči. No, zdaj me je pa že malo zaneslo predaleč. Drage ženske, moški niso jasnovidci (no, najbrž kakšen je 😉 mislim, da se od njih preveč zahteva in zato hodijo okrog nas, kot “po jajcih” in se bojijo, da ne bodo rekli kaj, kar bi nas prizadelo, pa da nam bi še vedno puščali dovolj svobode. Potem se pa še čudimo, da zgubljajo na svoji moškosti in da so nekateri čisto pomehkuženi in da umira strast med nami? Saj ni čudno!

Dobro, da se razumemo- nisem zagovornica tega, da bi se morali vrniti v pravek in imeti tipično moške in ženske vloge, ker je to preprosto v današnjem času nemogoče, oz. bi se morale ženske odreči preveč stvarem, kar pa nismo pripravljene.

Velikokrat kriza v partnerstvu, zakonu, nastane, ker ženske pozabimo nase, medtem ko skrbimo za odnos, za otroke. Pozabimo kaj so naši cilji, kaj nas osrečuje in se osredotočamo samo še na odnos in na partnerjeve napake. Mislim, da moramo v prvi vrsti dati našim moškim občutek, da nismo njihove mame, da se ne bomo zlomile, če bomo kdaj užaljene in da vsi delamo napake. Poleg tega moramo partnerju in predvsem sebi dati več svobode, da živimo svoje sanje, imamo svoje hobije, a si tudi pravično razdelimo vloge in opravila, tako da bova oba zadovoljna. Treba se je sprostiti in nehati biti tako zahtevni do partnerja, popravljati njegove napake. Naučiti se moramo, da je nekdo ob nas lahko srečen le, če smo sami srečni s seboj, v svoji koži. Ne smemo pozabiti nase, na svoj razvoj. Izpolnjujmo svoje cilje, želje, delajmo na sebi, svoji osebnostni rasti, kaj si sami želimo in s tem gradimo svoj svet, ki naj seveda vključuje tudi partnerja. Ko sami živimo svoje sanje, izpolnjujemo svoje osebne cilje, smo srečni, žarimo in spet postanemo privlačni. S tem pa vnesemo v odnos spet tisto privlačnot, svežino, energijo, ki je bila na začetku zveze.

Najbolj idealno je, da se ženske že v začetku partnerskega odnosa ne bi obnašale, kot mame in partnerju želele ustreči v vsem, potem pa kar naenkrat začele od njega vedno več pričakovati, a kaj ko smo tako zaljubljene v svoje moške. Samo ne potem jamrat, da ste ga preveč razvadile! Potem je pa treba s tem živet!

Torej, kakor si bomo v partnerstvu postlali, tako bomo ležali (in spali). 😉

Comments are closed.