ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Partnerji eden drugega kritizirajo, sploh kadar jih nekaj na drugemu ogroža, oziroma bolje povedano, mislijo, da njih partner s svojim početjem globoko ogroža, včasih celo v njihovem bistvu.

Na primer partnerko najbolj moti, ker on pušča pokrov od wc-školjke odprt, ker se ne brije redno, ker nikdar za seboj ne pospravi drobtin, ker vedno pozablja stvari, ker nikdar ne vpraša za smer, ko se izgubi, njega najbolj na njej moti, ker mu vedno teži, ker vedno pospravlja za njim in on nikdar ne najde stvari, tam kjer jih je pustil, ker mu vedno poje pol sladice, namesto da bi si naročila svojo, ker jo mora kar naprej čakat, ker si grize nohte, ker ker ker…

Ponavadi se za kritiko in napadom na drugega (dragega) skriva veliko več, kot le to, da nas nekaj moti, ker smo drugače navajeni ali si želimo imeti stvari urejene po svoje. Lahko je v ozadju slaba volja zaradi kakšnega čisto drugega dogodka. Prepir je lahko samo pokrov jezi na partnerja, zaradi razloga o katerem se sploh ne želimo pogovarjati. Morda smo že prevečkrat naleteli na gluha ušesa, ko smo partnerju povedali glede česa smo resnično nezadovoljni in se jezimo na malenkosti zaradi tega, ker smo obupali. Morda se bojimo partnerju zaupati pravi razlog, ker bi potem vedel eno stvar več o nas, s katero bi nas lahko ob najbolj občutljivem momentu prizadel.

Pri ženskah, in najbrž tudi pri nekaterih moških, pa je pogost še en razlog. Partnerje prevečkrat vidimo kot podaljške sebe. Ko nekoga, ki nas s svojim vedenjem določa. Če se na primer, on ne uredi za pomemben dogodek, naju bodo zaradi tega ljudje čudno gledali. Če je on slabe volje ali depresivnega razpoloženja, bodo vsi mislili, da je z nama nekaj narobe. Hitro ga moram izvleči ven in jaz ne morem biti dobre volje ob njem. Zakaj ne?

Nihče nas ne določa. Določamo samo sami sebe. Gotovo smo nekaj podedovali, nekaj nam je bilo privzgojeno in nekaj je posledica okolja, v katerem smo odraščali. A pomembno je, da se čimbolj zavedamo naših lastnosti in se nato zavestno odločimo katere želimo obdržati in katere si bomo prizadevali odstraniti. Ženske se večkrat pretirano identificiramo z odnosom in zato pozabimo nase, na svoj osebnostni in duhovni razvoj, na to, da smo in vedno bomo, same svoje. Mislimo, da smo samo toliko dobre, kot je naš parner, naš otrok, naša cela družina. Pozabimo nase do te mere, da nam edino merilo postane odziv okolja na nas in naše bližnje. Jasno, da smo zato občutljive za vsako kritiko, če sebe merimo po reakcijah drugih. Postanemo labilni, odvisni od drugih. Naša samozavest pa je s tem zelo ogrožena.

Zavedati se moramo, da smo sami gospodar (ali gospodarica) sami sebe. Spoznati se moramo in sprejeti same sebe, svoje napake in prednosti. Šele, ko bomo sebe sprejeli v najslabšem in najboljšem, se ne bomo več tako defenzivno vedli, kadar dobimo kritiko na svoj račun. Vedeli bomo, da je včasih kritika neresnična, včasih pretirana, a včasih resnična. Znali se bomo bolje, in predvsem bolj mirno, soočati s kritiko, mirno premisliti ali je kritika utemeljena in dati miren odziv nanjo. Jo bodisi sprejeti v celoti, samo delno, dosti objektivno precenili, da ni utemeljena ali celo ugotovili, da se za njo skriva nekaj drugega, morda jeza, razočaranje. En korak naprej pa je celo, da se zanjo zahvalimo, če se nam zdi dobra in pomembna za našo rast. Morda se je nanašala na področje, ki nam do tedaj ni bilo pomembno ali smo se z njim premalo ukvarjali.

Posebno v dolgotrajnih odnosih je pomembno, da se zavedamo, da imamo vsi ljudje svoje pomanjkljivosti in da je to čisto v redu in normalno, da drugega na nas nekaj moti in obratno. V tem lahko pridemo celo tako daleč, da eden drugemu dopuščamo, da lahko imamo tudi slabe dneve ali celo obdobja. Ker je to normalno, saj nismo stroji brez čustev. Vendar zaradi tega ni potrebno, da smo tudi sami nerazpoloženi. Saj veste: Ne moreš pomagati nekomu ven iz jame, če še sam padeš vanjo.

Bolj bomo sproščeni v tem, kar smo, manj nas bo vsaka kritika prizadela in lažje bomo šli čez življenje, kar velja za partnerske, kot tudi druge prijateljske in sorodstvene odnose. Lahko se bomo kdaj celo nasmejali na svoj račun in večkrat, ko bomo mirno odreagirali na kritiko, bolj hamonični bodo naši odnosi in kreg bo nadomestil ljubeč pogovor. Pogovor dveh, ki se ljubita, si zaupata in drug drugemu pomagata na poti osebnostne in partnerske rasti.

Comments are closed.