ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Gremo čez življenje, eni z boljšimi preddispozicijami, kot drugi, “življenje so stopnice” sem slišala v eni pesmi. Rojstvo, šola, služba, ljubezen, poroka, otroci, hiša, …nazaj ne moreš… in komentar radijske voditeljice? “višje, kot greš, bolj si zadihan” 🙂

Resno. Kaj je merilo naše uspešnosti? Kdo to presoja? Bog po smrti? Verjamem, da smo sedaj (skupaj s ponotranjenimi pričakovanji okolice seveda) sami sebi največji sodniki. In resnično si svoj pekel ali nebesa ustvarjamo na Zemlji sami, s svojimi mislimi, obsodbami, samohvalami, samozadovoljstvom ali nezadovoljstvom. Seveda ima pri tem veliko opraviti tudi način na katerega so nas vzgojili. Kaj je naša popotnica v svet?

Kaj smo dobili od okolja: je bila to večinoma kritika- potem smo sebe (in druge, to gre z roko v roki) navajeni večinoma kritizirati, če je bila to iskrena pohvala, potem imamo dobro samozavest in smo se navajeni sodbujati in vidimo lahko v življenju lepšo plat. Ogromno je odvisno tudi od samopodobe naših staršev- tudi, če so nas veliko spodbujali in hvalili, ta hvala ni veliko vredna, če imajo starši sami slabo samopodobo, ker se bomo od njih naučili v prvi vrsti kako se oni spoprijemajo z življenjem, kakšno mnenje imajo o sebi. Zaradi tega in ne samo zaradi tega je izjemno pomembno, da kot starši vedno skrbimo za svojo osebnostno rast in psihohigieno in sebe in svojih potreb ter želja, poleg skrbne vzgoje otrok seveda, ne zanemarimo.

Potem je zelo pomembno kako so naši starši gledali na svet- ali so živeli v ozkem prepričanju, da se “denar prilepi na denar” in da “mi revni ne bomo nikdar bogati”, torej da nekomu izmed njih nikoli ne bo uspelo živeti drugače. Da moraš živeti “realno” in ne preveč sanjati, da “moraš biti z nogami na tleh”. Ali pa imaš srečo, da živiš v družini, kjer verjamejo, da lahko človek doseže cilje, ki si jih zastavi in imaš tako vso svobodo, da lahko posežeš po zvezdah in uresničiš, kar si želiš.Na žalost je velikokrat tako, da se nizek socialni status večkrat združuje tudi z ozkim razmišljanjem glede socialnih okvirov in nevarnost je, da se to zqasidra tudi v naslednji generaciji, ni pa nujno. Veliko otrok si dovoli sanjati, čeprav si starši ne. Hvalabogu je tako, da dostikrat naslednja generacija preseže prejšnjo in prav je tako. Torej je predvsem, poleg objektivnih okoliščin, kot so realne sposobnosti, telesne zmožnosti ali nezmožnosti, odvisno od naše zavesti, odločitve, načina razmišljanja. Pa smo spet tam.

Torej, ni pomembno, ali je za okolico, poroka, otrok, avto, hiša, jahta, merilo uspešnosti- odvisno je od nas ali bomo dovolili da to na nas vpliva, si bom izbrali lastne, popolnoma drugačne znake uspešnosti, kot je biti dobra mama in žena, pomagati drugim, biti pošten človek, živeti čimbolj zdravo življenje… Pomebno je, da si do dosega velikih ciljev postavljamo manjše cilje in ob njihovem dosegu slavimo ter se tako spodbujamo skozi življenje, da svoje zmage delimo s svojmi bližnjimi in se z njimi veselimo njihovih zmag. In upam, da se zavedate, da je seveda na koncu koncev najbolj od nas odvisno, kako se bomo “sodili”. Se počutimo v sebi uspešni, da smo zmagovalci, ali smo raje žrtve in se vedno počutimo kot poraženci. Če slednje, se zavedajmo, da smo si to držo sami zbrali. Vsak dan je pravi za nove začetke, nove male zmage!

Se zbujate veseli, ponosni nase in na to kje v življenju trenutno ste? Obžalujete svoje pretekle odločitve in dejanja in tako še vedno živite v preteklosti? Zapomnite si- predvsem od pozitivne ali negativne nastrojenosti vaših misli je odvisno ali se boste počutili uspešni ali ne, ali si boste že tu ustvarili svoj pekel ali nebesa! Bodite nežni sami s seboj 😉

 

Comments are closed.