ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Zavist, poročila in trači onemogočajo osebno srečo

Okrog nas se dogajajo nesreče, smrti, naravne katastrofe. Seveda se dogaja tudi veliko lepega, vendar ker je osnovno načelo novinarstva napihniti vsako nesrečo v senzacionalno novico, posledično hitro dobimo katastrofo “globalnih razsežnosti”. Kdor torej vsak dan gleda tovrstne negativne informacije- le to postane njegova realnost, tako se oblikuje njegov pogled na svet. Ce o teh katastrofah in tezki ekonomski situaciji debatira s svojimi prijatelji in v sluzbi, potem postane to njegov cel svet in ta svet je poln tezav in problemov. Saj jih imajo vsi, saj je recesija… Zakaj torej na nekatere recesija ne vpliva in v recesiji celo napredujejo?

Poznate tisto pravljico o zabah,ki so plezale na drevo? Vecina jih je hitro obupala, saj so se spodaj zbrale zabe,ki so vpile, da zabe niso za plezanje in da jim ne bo uspelo. Zacuda je eni zabi uspelo priti na vrh in vsi so se cudili kako to. Nazadnje so ugotovili, da je ta zaba gluha in tako ni mogla slisat vseh negativnih komentarjev, je poslusala le sebe in verjela vase.
Poznam veliko ljudi, ki so prenehali gledati porocila, nekateri celo sploh nimajo televizije, in to v casu, ko vsi kupujejo najvecje in najboljse tv-je in druge elektronske igrace. Tudi sama ne spremljam vec porocil, temvec le preberem izbrane teme, ki me zanimajo in ki niso “katastrofalno napihnjene”.

Kako je to s traci? Zakaj nas traci tako fascinirajo? Spremljamo zivljenja ljudi, ki imajo vec, kot mi, njihove ljubezenske prigode, nezgodne dogodke, prelomnice, tudi neresnicne,izmisljene zgodbice o njih. Zakaj? Nas fascinirajo, jih obcudujemo, smo jim zavistni, si zelimo imeti tako zivljenje, cakamo, da se tudi njim zgodi kaj slabega in se nam potrdi nase prepricanje, da tudi bogatim in slavnim ni z rozcami postlano? Najbrz ima vsak svoje razloge, a primerjave z drugimi nam dolgorocno bolj skodijo kot ne, ker se bolj osrecotocamo na druge, kot na svoje zivljenje, se primerjamo.

Edinstveni smo. Nihce nima tocno takih sposobnosti, potencialov, osebnosti. Ozrimo se vase in prenehajmo tekmovati z drugimi. Najdimo svoje talente, jih razvijajmo, drznimo si biti sami svoji. Svet nas potrebuje tocno take, kot smo in ne potrebuje se ene kopije nekoga drugega. Vsak ima svoje poslanstvo, zaupajmo vase.

Comments are closed.