ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

V današnjih časih sta depresija in depresivnost pogosto uporabljani besedi, vendar večkrat napačno. Depresija je bolezen s točno določenimi kriteriji, depresivnost pa je stanje v katerem se ljudje večkrat znajdemo. Presenečeni boste, ko vam odkrijem zelo pogost razlog, ki pripelje do depresivnosti, a kasneje lahko tudi do depresije. To je naučena nemoč. Naučili smo se, da smo nemočni.

Tekom življenja se v posameznikovem življenju lahko pripeti mnogo dogodkov, zaradi katerih dobimo občutek, da ne moremo vplivati na potek svojega življenja. Najbolj ranljivo obdobje za pridobivanje osnovnega občutka varnosti ali nevarnosti v svetu pa so ravno prva leta življenja. Takrat, ko smo popolnoma odvisni od naših staršev glede zadovoljevanja naših osnovnih potreb. Odvisno od vzgoje, se starši odločajo bodisi, da zadovoljijo otrokove potrebe po hrani, pijači, pozornosti takrat, ko jih otrok izraža, ali pa se odločijo, da ga bodo hranili le ob določenih urah, da ga pustijo jokati ponoči, ipd. Otroci namreč včasih jokajo, ker jih je strah, potrebujejo topel občutek objema staršev, takrat se počutijo spet varne. Starši, ki imajo svoj urnik za otroka in otroka vmes ne vzamejo k sebi, če joka, lahko v otroku vzpodbudijo občutek, da je svet nevaren, da ne moreš dobiti, kar želiš , da ne moreš vplivati na svet okrog sebe. Te izkušnje so predverbalne, t.j. preden govorimo in se vtisnejo globoko v naše možgane. Občutek nemoči lahko pridobimo tudi kasneje v življenju, če v naši vzgoji prevladuje kritika in premalo občutka ljubljenosti in lastne vrednosti ali če dobimo premalo pozornosti s strani staršev, ki so preveč zaposleni. Pomembne so tudi izkušnje, ki jih dobimo v stiku z vrstniki.

Ko odrastemo si če hočemo ali ne, ponovno poustvarjamo okrog sebe podobne situacije, podobno vzdušje. In spet imamo občutek, da lahko delamo ogromno, vložimo veliko truda, pa je vse zaman, ne moremo dobiti tistega, kar želimo v življenju. Ljudje nas vedno izkoristijo, nismo zadovoljni v partnerstvu, prijateljstvu, stalno smo bolni, nimamo zaposlitve. Ne znamo ven iz začaranega kroga. Počutimo se nemočni in pričnemo obupavati, da bo kdaj drugače. V bistvu ta človeška lastnost, da si vedno ponovno poustvarjamo podobne situacije kamor gremo, ni tako slaba. Tako imamo namreč vedno znova možnost, da naredimo stvari drugače, sedaj ko smo odrasli in imamo moč.

Potrebno je vsakodnevno zavedanje, da v našem otroštvu, mladosti, naše potrebe niso bile slišane, da smo bili preslišani in da takrat resnično nismo mogli vplivati na mnogo stvari, vendar sedaj ni tako. Naše življenje lahko ustvarimo takšnega, kakor želimo. Vendar je težko stopiti ven iz vloge žrtve, če smo je tako navajeni. Pomembno se je zgolj odločiti, da ne bomo več žrtve, ampak odgovorni za svoje življenje. Vendar je to potrebno vsak dan, v vsaki situaciji! Ko se šef jezi na nas, da poskušamo sebe umiriti, vendar vseeno poskušati rešiti situacijo, ne pa le jokati. Vzeti, kar je naše, kar ni, pa vrniti nazaj in reči, da mi drugače vidimo situacijo.  Če jokamo in jezo potlačimo, se potem na nas doma jezi parnter in so otroci zelo nemirni (ker čutijo našo potlačeno jezo, s katero mi nismo v stiku in v njih vzbudi nemir!) TOREJ STE SAMI KRIVI, ČE SE VSI JEZIJO NA VAS. TO POMENI, DA STE V VLOGI ŽRTVE, NISTE V STIKU S SVOJO JEZO IN LAHKO VAM GROZI DEPRESIJA!

Potlačeno jezo na ljudi in dogodke iz preteklosti pa lahko uporabimo kot energijo za doseganje svojih ciljev. Zapomnite si: ne moremo spremeniti nikogar drugega, zato kar prenehajte poskušati spremeniti svojega partnerja, okolico, ker mislite, da boste potem srečni! Spremenite svoje vedenje, ne osredotočajte se na težave, ampak na lepe stvari. Pričnite ceniti dobre, čeprav majhne stvari in vaše doživljanje sveta in občutje bo postalo čisto drugačno. Postanite aktivni v svojem življenju, delajte, kar vas napolnjuje in se ne izgovarjajte, da ne počnete nekaterih stvari, ker jih vaš partner ne, ali ker nimate časa. Postavite prioritete in strastno pričnite živeti svoje življenje. Pri depresivnosti redna telesna vadba dela čudeže! Zato se zmigajte in AKCIJA!

Kadar je depresija prehuda in ne moremo niti vstati iz postelje, pa je nujno, da gremo najprej do zdravnika, nato psihiatra, ki nam bo predpisal zdravila, da bomo lahko normalno funkcionirali, šele nato lahko začnemo športati, pričnemo z zavedanjem, da je življenje NAŠE, da nismo več majhni, nebogljeni otroci in postanemo aktivni ustvarjalci svojega življenja.

 

Comments are closed.