ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Ali je življenje postalo pretežko,da bi imeli otroke?

Govorim o dveh stvareh:

-ali je življenje preveč stresno,da bi si sploh želeli otroke

-in smo jih sploh še sposobni delati? Veliko je ljudi,ki jih ne morejo imeti,pa ne samo žensk,ki ne morejo zanositi,tudi moških,ki imajo težave z neplodnostjo.

V preteklosti je bilo normalno,da si se po končani šoli zaposlil,našel partnerja,se poročil,imel otroke. Zdaj imamo več izbire- življenjski stili so bolj raznoliki,sprejemljivi,socialni pritisk je manj močan,kot v preteklosti. Današnje službe po večini zavzemajo večji del dneva- v preteklosti se je tipično delalo od 6ih-14h,kar vprašajte babice, danes pa je srečen tisti,ki je pred 17.uro doma. Torej imamo veliko manj časa za domača opravila in za otroke. Pritiski v službah so veliki,delo povečini nosimo domov. Poznam kar nekaj prijateljic, ki so stare 34 in več, pa si težko predstavljajo imeti otroke, ker so že zdaj tako utrujene,ali si časovno to težko predstavljajo- saj jih večino dneva ni doma! in jih odlagajo- na kdaj? Ko bodo stare 40? Bo takrat kaj boljše? Bo življenje bolj umirjeno? Dvomim. Tempo bo enak,če ne hujši. A mi bomo starejši, imeli bomo še manj energije in zmožnosti, da bomo imeli in vzgajali otroke. Na žalost pa se že kmalu po 30. letu močno poveča možnost za downov sindrom pri otroku in močno zniža plodnost (sploh za prvega otroka, sem bila sama kar šokirana, ko mi je ginekologinja predočila graf 🙁

Velilokrat se po službi in večkrat še dodatnih izobraževanjih zvečer težko sprostimo,naša telesa so izmučena. Nosečnost pa ni nujna funkcija,je “luksuz telesa”,ki mora biti vsaj približno funkcionalno, zdravo, sproščeno, da do zanositve in nato donositve sploh pride. Kako torej to,da so naša telesa manj sposobna, kot v preteklosti? Kakor vemo so imeli v preteklosti bolj težaška fizična dela, več opravil je bilo ročnih in veliko bolj dolgotrajnih, kot danes. Od kod torej toliko stresa? Gre za pritisk prevelikih pričakovanj na vseh področjih življenja. V preteklosti se ni pričakovalo, da bo žena tudi študirala, dosegala odlične karierne dosežke in poleg tega bila izvrstna gospodinja, mama, vzgojiteljica, ljubimka.. vse v enem. Že zaradi študija in kariere se starost ob prvem otroku močno zamakne v poznejšo starost (takrat pa lahko imamo veliko več težav z zanositvijo). Ob vsem tem pa mora seveda še vzdrževati lepo telo, torej veliko telovaditi, se odrekati in se lepo oblačiti. Zanimivo ne, kako so se pričakovanja iz nekaterih področij preselila na druga. Stresa pa je še vedno veliko. Ključna sposobnost za preživetje v današnjih časih je tako poleg dobre organiziranosti in postavljanja prioritet, tudi odpravljanje oz. vsaj zmanjševanje vsakodnevnega stresa. Sposobnost, ki je veliko ljudi  še ni razvilo. S tem je povezano tudi tako veliko zgodnjih srčnih kapi, rak in veliko drugih bolezni. Glavobol velikokrat dejansko pomeni: da imamo preveč stvari v (na) glavi. Težko se sprostimo, ker imamo še toliko stvari za narest in jih ne smemo pozabiti! Zato jaz pišem in si zapisujem kaj moram še vse narediti. Ja, pametni pišejo 😉 (pa čeprav potem velikokrat ne najdem kakšnega listka ali zapisa 😉 ampak vsaj zvečer grem lahko mirno spat in mi ni treba imeti vse v glavi, ker imam na papirju.

Na žalost se zaradi stresa lahko posledično zgodi tudi splav. Zato je zelo ključno za tiste, ki želijo zanositi in nosečnice, da se najprej naučijo prepoznavati kdaj so pod stresom in kako stres “stresti s telesa ven”. Obstaja veliko tehnik: jutranje sproščanje ob meditaciji, molitvi, mirni glasbi. Več o tehnikah sprostitve in o tem kako pomembno je, da se pretirano ne trudimo biti popolni (in kako naš perfekcionizem zelo slabo vpliva na naše otroke) in kako si vsak dan odpustiti, pa v naslednji objavi. Za zdaj samo nasvet: vsak večer si recite: Naredila sem kar je bilo v moji moči, jutri je nov dan. In to je dovolj dobro!

Comments are closed.