ELAN VITALIS
Elan Vitalis je življenjska energija, zavedanje našega obstoja in namena, ki nas žene, da uresničujemo svoje sanje in posegamo po zvezdah.

Maja.Horvat.Lampe@elanvitalis.si

Mamin sinček je lahko zelo navezan na mamo, se slišita celo velikokrat na dan, a ni nujno da se razumeta. Značilno za njih pa je, da jih je mama uporabljala za zadovoljitev lastnih potreb po občutku ljubljenosti, cenjenosti, ponavadi ker tega ni bilo v odnosu z možem ali pa je bolj varno to iskati pri lastnem otroku. Občutek je, da ga je mama skoraj živega požrla, vedno ji je v vsem ustregel, a njemu je pustila le drobtinice- ni ga znala zares ljubiti. In zdaj ga je strah tega ob vsaki novi ženski, da ga bo izkoristila in večina ga. Zato ne zaupa, je poln strahov in se ne sprosti, morda le ob nekaj kozarčkih in takrat zažari, a potem se spet umakne v svojo luknjo, postane servilen in čaka na ljubezen tokrat partnerke, a v sebi je tako besen in samo meri koliko da on in koliko dobi nazaj. Vedno v sebi jezen, a potlači svojo jezo, se umakne, ker se ne zna in noče jezit, kot se tudi na mamo ni upal, da ne bi izgubil še tisto malo možnosti za ljubezen in priznanje. V odnosu s partnerko pa ni popolnoma predan, zato ni strasti, veje hlad in še vedno ima toliko slabe vesti in občutka uslužnosti do mame, da se ji ne uspe postaviti po robu in se od nje ločiti vsaj toliko, da bi lahko zaživel novo skupnost, svojo družino. Vse zveze mu propadajo, kot nalašč. Seveda saj se ni predal. Če se zveza že obdrži, pa se tašča in snaha kar naprej kregata, sin pa noče narediti temu konec. Ker samo on lahko naredi temu konec, ker se itak kregata samo zaradi njega in zato, da predvsem tašča preverja, če je še vedno v njenem “kotu”, na njeni strani.

Torej ali se lahko spremenijo. Sami od sebe ne. Ljubeča žena, ki ne kritizira toliko, ampak ga bolj vodi k temu, da bo zgoraj napisane stvari sam dognal, pa ima šanso. Ker najprej se mora odločiti za svojo novo družino in se odločiti postaviti se na ženino stran, včasih se tudi postaviti kontra mami. Ja, vem, ni lahko, a je nujno. Večina takih moških hočejo “biti Švica” in se ne umešavati, pustiti da mama in žena sami rešujeta “svoje težave”, a dragi moji te težave so samo zaradi vas! Nato mora priti nazaj do svoje energije, nehati biti žrtev, zavedati se da si kljub ranjenosti želi biti ljubljen in ljubiti v polnosti. Tudi žena je po vsej verjetnosti iz družine, kjer ljubezni niso znali kazati (drugače kot npr. s popolno servilnostjo, ustrežljivostjo, deli). Ko mož preneha biti v vsem ustrežljiv in postane bolj samostojen, neodvisen, se preneha toliko bati in prične bolj skrbeti sam zase, je najprej to velika grožnja partnerki, ki se boji te spremembe in da bo odšel stran. Naloga žene je, da mu vedno zagotavlja, da ga ne ljubi samo zaradi njegove pretirane ustrežljivosti, da je s tem,ko bo poskrbel zase ne bo izgubil in mu dovoliti, da se kdaj tudi jezi nanjo. S tem bo postal bolj živ, pristen.

Ta pot ni lahka, a partnerjema kasneje, če zdržita, obljublja povrnjeno strast, nov začetek v odnosu in zavest, da si oba zaslužita drugačen in ljubeč odnos.

Comments are closed.