Zakaj žalostni ljudje ostajajo vedno bolj žalostni in nesrečni in se jim dogaja vedno več nesreč in žalostnih dogodkov?

Ni važno zakaj ste zapadli v začaran krog žalosti. Celo prepričana sem, da ste imeli zelo dober razlog; lahko vam je nekdo zelo pomemben umrl, vas zapustil ali kako drugače odšel iz vašega življenja, doletela vas je huda bolezen, ne morete najti službe. A pravi razlog, da ste danes v tem stanju, je najbrž že odšel. Izguba vas je doletela že nekaj časa nazaj, sedaj pa se vam vedno nekaj dogaja, da se ne morete zares pobrati. Kot bi se na vas kar limala smola. Zakaj? In kaj lahko sploh naredimo?

Zanimivo je, da so naredili raziskavo glede stresnosti najtežjih dogodkov, kot je na primer vojna. Ljudje so bili na začetku v smrtni grozi, se bali, se tresli, bili panični, niso mogli spati. Nato, čez nekaj mesecev je najhujše obdobje stresa, napetost pripravljenosti telesa na beg in panika minila, samo določeno obdobje lahko živimo v visoki napetosti, pripravljenosti, ostala pa je žalost. Ljudje v najhujših razmerah, se čez nekaj časa vrnejo v kolikor toliko normalno stanje. Spet živijo brez hujše napetosti, vendar žalost, ali takrat zanikana žalost, ki se kasneje spremeni v depresijo ali apatičnost, to ostaja, to mine najkasneje.

Normalno je, da izžalujete težke dogodke. Celo zelo priporočljivo je, da izjokate žalost, napišete poslovilno pismo, se o tem pogovarjate s svojimi bližnjimi ali se zaupate strokovnjaku. Da, tudi moški. Sploh moški. Njih se, celo večkrat kot žensk, zaradi neizžalovane izgube poloti otopelost, stanje ko jim postane vseeno za skoraj vse, apatičnost, ko ne čutijo ničesar več. Ne znajo se več veseliti, ne znajo več jokati, ne pretrese jih več nič, v sebi nimajo več veselega pričakovanja.

Vendar, po nekaj mesecih, pol leta, odvisno seveda od stopnje težkega dogodka, je dobro iti naprej. Ja, vem, težko je in nekateri ne zmorejo sami. Potrebujejo druge, a včasih je pretežko iti do njih, bojite se, da vas ne bodo razumeli, da se boste osmešili, češ, pojdi že naprej v življenju. Včasih je strokovnjak, terapevt boljša rešitev.

Kaj lahko naredite sami? Zavedajte se, da vsaka stvar potrebuje svoj čas. In čas celi rane, vendar ne vedno. Lahko je po določenem času bolje, a morate tudi sami nekaj narediti za to. Iz pasivnosti je edina pot aktivnost. Nič se ne bo kar zgodilo samo od sebe.

Danes, ta moment, je vsakdo odgovoren za svoje razpoloženje. Sprejmite odgovornost! Če vas je tale stavek razjezil, ste na pravi poti. Prebujanje jeze je prebujanje naše osnovne energije, ki je bila tako dolgo zakopana pod našo žalostjo in depresivnostjo. To pomeni, da je še tam in da jo lahko pozitivno usmerimo v akcijo.

Vsak dan, ko se spomnimo, spremenimo svoje razmišljanje v pozitivno. Kako to narediti? Za začetek postanimo hvaležni za vsako najmanjšo stvar in si to v mislih povejmo: hvala za mojega psička, ki me vsak dan razveseljuje, hvala za prijateljico, ki se je spomnila name, hvala za sonček, hvala za zdravje, hvala za moje starše, hvala, hvala, hvala.

Zakaj hvaležnost? Ker se včasih moramo spomniti kaj vse lepega imamo okrog sebe. Spremeniti fokus. In počasi iz dneva v dan, iz tedna v teden bomo bolj hvaležni za vse lepe stvari in kar nankrat se nam bo zdelo, da imamo veliko. Celo ogromno lepega v sebi in okrog sebe. Mi vsi smo dar. Drug drugemu.

Vesela sem in hvaležna, da berete te vrstice,

ker to pomeni, da sem lahko za kanček izboljšala vaše razpoloženje, dvignila frekvenco vaših misli na višjo raven- raven višje sreči, veselju in hvaležnosti.

Saj veste, da tisto na kar ste osredotočeni, tisto privabljate v svoje življenje? Če si želite določenega avtomobila, kar naenkrat vidite veliko takih avtomobilov na cesti. In ne, ni jih danes več, kot včeraj, le vi ste jih več opazili. Torej je vaše življenje lahko le zaradi tega, ker opazite več lepih stvari- lepše!

Pojdite še korak naprej- razvajajte se- pa ne mislim utrjevati potrošniške miselnosti, ki se mi zdi človeku čisto odveč, da zapravljajte, ne- pojdite v naravo na sprehod, vzemite si čas in preberite dobro knjigo, napišite na list papirja, da ste čudoviti in enkratni in neponovljivi, spodaj narišite še sonček z nasmeškom in si to nalepite v ogledalo v kopalnici.

Radi se imejte. Poskusite uživajte v najmanjših trenutkih in ker je življenje sestavljeno iz njih, bo tudi cela slika postala lepša. Torej- hvaležnost, razvajane in ustvarjanje drobnih lepih trenutkov, kjer čutite srečo- vse to ustvarja mozaik lepših živahnejših barv v vašem življenju in privlači še več dobrega k vam.

Vse dobro vam želim!